Aşure geleneği ne zamana dayanıyor önce bir ona değinelim. Bu lezzetin ilk çıkış hikayesi Nuh Tufanına kadar gitmekte, büyük tufan sebebiyle Nuh’un bir gemiye bindiği ve bindiği gemiden tufan bittiğinde kurtulanların ellerindeki erzaklarla adına selamet çorbası dedikleri bir çorbayı yapmalarına dayanır aşurenin tarihi. Ellerindeki malzemelerden ne varsa kullandıkları için de çok çeşitlidir içeriği bir çok bakliyat ve kuru meyvenin girdiği lezzetli lezzetli olduğu kadar da besleyici bir tariftir. Öte yandan bu sadece bizim coğrafyamıza özgü bir tarif de değildir, içeriğinde haşlanmış buğday bulunan bu karışımın mezopotamyadan yayılarak bir çok asya ülkesinde hatta İngiltere’ye yayıldığı tarif şuanki hali ile birebir benzemese de benzer bileşenlerin olduğu geleneksel bir kutlama yemeği formunda olduğu görülebilir. Bazı coğrafyalarda için et koyulan tuzlu olarak tüketilen çeşitleride bulnmakla beraber ;Türk geleneklerinde ise aşurenin temel bileşeni yine buğday olmakla beraber içerisinde bir çok kurubaklagil bulunur ve tatlı olarak tüketilir. Adı ise neden Aşure diye merak edenleriniz için Aşura arapçada 10 anlamına gelmektedir geleneksel olarak zamanlama açısından muharrem ayının 10. Gününden itibaren yapılmaya başlanan bu lezzetin isminin de bu zamanı çağrıştırması oldukça mantıklı . içinde bulunduğumuz zaman da tam da bu döneme denk gelmekte herkesin heyecanla hazırlıklara başladığı ve tarifin malzemelerini tedarik ettiği düşünülürse biz de bu güzel lezzeti daha önce hiç yapmamış olanlar için bir de terif verelim o halde.

Tarif malzemelerine göz attıktan sonra sizler için oluşturulmuş aşure paketlerimizden temin edebilir siniz böylece alışveriş sırasında hiçbir malzemeyi atlamadan reyonlar arasında dolaşmadan koalyca tüm malzemelere ulaşabilirisiniz.

Malzemeler

  • 2 su bardağı buğday
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 su bardağı haşlanmış fasulye
  • 1 su bardağı konserve mısır
  • 1 su bardağı küçük bölünmüş kuru kayısı
  • 1 su bardağı küçük bölünmüş kuru incir
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 tatlı kaşığı karanfil
  • 3 su bardağı toz şeker

Yapılışı

1.Buğdayı yıkayıp üzeri su ile kaplanacak kadar su ilave ederek 15 dk kaynatalım. Kaynadıktan sonra suyunu süzelim.d 2.Yarı haşlanmış buğdaylarımızın üzerine 2 lt su ilave edelim kaynamaya alalım 40 dk kaynayan buğdayımızın içine daha önceden kaynaarak hazırladığımız baklagillerimizi, pirinci ilave edelim. 3.İncir ,kayısı, üzüm üzerine kaynar su dökelim ve biraz şişmeleri için beklemeye alalım. 4.Kaynayan buğdaylı karışımımıza 1 lt daha sıcak su ilave edelim. 5.Şeker,kuru meyveler ,karanfil ilave ederek suyunu kontrol ede ede 15 dk daha kaynatalım. Karışımı sıcakken kaselere porsiyonlayalım soğuyunca üzerine fındık kırığı susam ile nar ile süsleyelim. Afiyet olsun

1
FIRSATLAR BURADA
Çerez Uyarısı

Alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgiye Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamızdan erişebilirsiniz.